×
Home Profetie Onderwijs School Agenda Contact
titlebg
arrow

Onderwijs

arrow

Facing your giants

picture

21 maart 2024 door Tabita Kruit

Soms sta je met je rug tegen de muur zonder enige mogelijkheid tot ontsnapping. Je hebt geen andere keus, je zult je angsten moeten overwinnen. Ik kan me voorstellen dat David zich ook zo gevoeld heeft toen hij recht tegenover Goliath stond. Hij was de strijd aangegaan en er was geen weg meer uit.

Ik vind het verhaal van David en Goliath één van de mooiste verhalen in de Bijbel. Niet alleen omdat een tiener een grote reus versloeg, maar ook omdat hij mij persoonlijk veel kracht en moed gegeven heeft om mijn eigen reuzen van angst te verslaan.

Goliath was een zeer grote Filistijn, met veel gevechtservaring. Steeds als de zon onderging en als de zon weer opkwam lasterde hij God en Zijn volk. Angst doet hetzelfde. Als je opstaat zal hij vertellen dat je het niet kunt, dat je te zwak bent. En als je naar bed gaat zal hij je angst aanpraten voor de toekomst: Kan ik morgen wel aan, komt het allemaal wel goed? Ook in het kamp van de Israëlieten heerste veel angst.

“Toen Saul en heel Israël deze woorden van de Filistijn hoorden, waren zij ontsteld en zeer bevreesd.”
1 Samuël 17:11

Maar David daarentegen was niet bang. Door zijn vader gestuurd naar zijn broers kwam hij in het legerkamp van Israël terecht. Zijn broers waren totaal niet blij met zijn aanwezigheid, ze wilden liever dat hij uit de buurt bleef. Eliab, zijn oudste broer, vraagt hem wat hij hier komt doen. “Je komt zeker voor leedvermaak?” Maar niet alleen Eliab was het er niet mee eens. Ook zijn andere broers konden het niet hebben. David bleef maar die ene vraag stellen: “Wat zal er met de man gebeuren die deze Filistijn verslaat?” Het is belangrijk dat je in je eigen leven de juiste vragen blijft stellen, ook al vinden andere mensen dat een vraag overbodig is, nergens op slaat, of ook al zullen ze je erom veroordelen. Maar jij zult je antwoord vinden, zolang jij deze vraag maar blijft stellen.

Toen Saul hoorde dat David deze vraag stelde, liet hij hem naar zich toe komen. In eerste instantie zei Saul dat David het helemaal niet kon: "Kijk nou naar jezelf, je bent zwak, klein en jong. Hoe dacht jij dat je die reus zou gaan verslaan?" Dit heb ik vaak genoeg in mijn leven gezien. Ik heb jarenlang veel lichamelijke problemen ervaren. Ik had weinig kracht en zat vaak niet lekker in mijn vel, regelmatig gingen gewrichten uit de kom en ik had veel pijn. Als ik dan tegen mensen zei dat ik fysiotherapeut wilde worden keken ze me raar aan. Vooral artsen waren het er niet mee eens. “Nee, neem jij maar een bureaubaantje, zulk zwaar werk kun jij niet aan.” We zijn nu een paar jaar verder en ik heb me ingeschreven bij de opleiding fysiotherapie. Ik doe aan gewichtheffen en heb veel meer kracht en energie. Wat anderen zeiden dat ik nooit zou kunnen, ben ik nu aan het doen. Laat je niet kleineren door anderen die zeggen dat jij iets niet kunt. Als jij een droom, een doel van God hebt, dan zal Hij dat waarmaken. En alleen jij kunt dat tegenhouden.

Uiteindelijk gaf Saul toe. Hij gaf David zijn uitrusting, maar deze uitrusting paste hem totaal niet, het maakte hem alleen maar onhandig. David gaf het terug en besloot het te doen met alleen een paar stenen en een slinger. Luister niet naar mensen die niet weten hoe ze moeten vechten. Neem geen advies aan van anderen die niet God’s legeruitrusting aantrekken. Je moet niet de uitrusting van deze wereld aantrekken, maar de wapens van God, want alleen deze zullen je door de strijd brengen.

David had God’s wapenuitrusting aan en ging recht tegenover Goliath staan. Ik ben in mijn leven veel reuzen van angst tegengekomen en vroeger rende ik daar altijd van weg. Maar iedere keer kwam ik hen toch weer tegen. Ik kreeg last van paniekaanvallen en dacht dat er geen weg meer uit was. Totdat ik besloot mijn reuzen recht in de ogen te kijken, net zoals David, naar hen toe liep en hun dit vertelde:

"Maar David zei tegen de Filistijn: U komt naar mij toe met een zwaard, met een speer en met een werpspies, maar ik kom naar u toe in de Naam van de HEERE van de legermachten, de God van de gelederen van Israël, Die u gehoond hebt.Op deze dag zal de HEERE u in mijn hand overleveren. Ik zal u verslaan en uw hoofd van u wegnemen. Ik zal deze dag de dode lichamen van het leger van de Filistijnen aan de vogels in de lucht geven en aan de dieren van de aarde, en heel de aarde zal weten dat Israël een God heeft. En deze hele gemeente zal weten dat de HEERE niet door zwaard of door speer verlost, want de strijd is van de HEERE. Hij zal u in onze hand geven."
1 Samuël 17:45-47

David slingerde met geloof slechts een enkele steen naar Goliath en de reus viel dood neer. Laat dit even op je inwerken.

Het is wel belangrijk dat we de volgende twee zaken niet over het hoofd zien. Ten eerste was David geen onervaren strijder. Hij was misschien jong, maar zeker niet naïef. David had al met vele leeuwen en wolven gevochten en deze gedood. God zal je klaarmaken voor de strijd door je eerst te trainen. Het is belangrijk dat je eerst wordt opgeleid door God om vervolgens het grote gevecht aan te gaan. En soms zul je vallen. Ik ben ook vele keren gevallen. Maar iedere keer pakte God mij weer op en zei: “Probeer het nog een keer, je kunt dit.”

Ten tweede maakte David het gevecht pas volledig af toen hij het hoofd van de reus eraf hakte. Goliath was door de steen in principe al dood, maar door het hoofd eraf te hakken verklaarde hij de overwinning aan zowel Israël als de Filistijnen. Als jij je reus neerhaalt, vergeet dan niet zijn hoofd er nog even af te hakken.

En hier is een boodschap voor jou, als je reuzen van angst in je leven moet verslaan: Geef nooit op, deins nooit terug, verlies nooit de hoop, blijf doorgaan, want wij zijn meer dan overwinnaars. Als ik het kan, kun jij het ook.

Tabita Kruit